България е напът да загуби милиони по две екопрограми, финансирани с евросредства.

Новото ръководство на министерството на околната среда и водите алармира, че заради обжалване, продължило години наред, рискуваме да не получим над 2 милиона евро, с които е трябвало да се създадат системи за мониторинг на биоразнообразието и на морските и водни системи.

Освен това ще се наложи страната ни да върне около половин милион евро, които вече са усвоени.

Снимка: bTV

Според експерти от министерството провалът на тези две програми, които са част от още над 30, ще обезсмисли инвестирането на над 9 милиона евро от страна на Европа и ще компрометира България.

Страната ни има срок до април да навакса забавянето.

“Ние полагаме максимални усилия да подпомогнем Изпълнителната агенция по околна среда и да защитим държавата от нарушаване на доверие към страната ни от страна на всички партньори и всички финансиращи органи”, увери зам.-министърът на околната среда и водите Мариела Начева.

Според екоактивисти обжалването е нормален процес, но не е логично той да продължава с години.

“Такава е логиката на нашето законодателство, че би трябвало да има съдебен контрол, но тук проблемът е с бавните съдебни процедури”, каза Андрей Ковачев от сдружение „Балкани”.

Без системата за мониторинг на биоразнообразието няма да имаме актуална информация както за животните, така и за растенията у нас. Но няма да има и данни за чужди инвазивни видове на наша територия, които унищожават местните организми.