България изпрати 12 строителни инженери в Албания, за да помогнат при оценката на сградите, пострадали след разрушителното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер.

Живота си загубиха над 50 души, хиляди останаха без подслон, а близо 11 хил. сгради бяха повредени.

Страната ни изпрати експертите след разговор между външния министър Екатерина Захариева и временно изпълняващият длъжността външен министър на Албания – Гент Цакай, съобщиха от ведомството.  

Екипът инженери пристигна в столицата Тирана по молба на албанската страна, отправена от г-н Цакай по телефона пред министър Захариева в края на миналата седмица. Експертите отпътуваха от България с техника за определяне на вероятната якост на натиск на бетона, за сканиране на армировка и за ултразвукова диагностика на бетона.

След това те се отправиха към Дурас – един от най-засегнатите градове от земетресението.

Цакай благодари за незабавния отговор на България на призивите за помощ.

„Реакцията ви е на истински приятел, а истинските приятели се познават в моменти като този. По приблизителни първоначални оценка ще са ни нужни близо 700 млн. евро. Над 7000 души са без покрив“, каза Гент Цакай.

Веднага след земетресението правителството ни отпусна и финансова помощ в размер на 200 хил. лв.

По време на срещата с Цакай министър Захариева потвърди последователната подкрепа на България за започването на преговори с Албания за членство в Европейския съюз.