Министърът на икономиката Лъчезар Борисов присъства на изпращането на първия тир с минерална вода, който бе натоварен днес от складовете на Българския червен кръст (БЧК) в село Лозен. Той е предназначен за  пострадалите от земетресенията в Хърватия. 

„След Нова година още три тира с вода ще отпътуват за там“, посочи икономическият министър.

По думите му с координацията на Червения кръст се осигуряват и легла и радиатори за пострадалите. 

Министерството на външните работи даде указания на посолствата ни в Белград и Загреб да съдействат за придвижването по маршрута им към Хърватия на българските тирове с минерална вода, която е част от помощта на България след тежкото земетресение там на 29 декември. 

„От нашето посолство в Загреб получихме информация, че питейната вода е сериозен проблем след труса. Има недостиг. Доставките ни бяха организирани със съдействието на Министерство на икономиката и Асоциацията на производителите на минерална вода“, заяви зам.-министърът на външните работи Петко Дойков. 

Екатерина Захариева проведе вчера спешно съвещание с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и с Българския червен кръст, на което бе решено с помощта на най-големите производители на минерална вода у нас да бъдат организирани спешните доставки за Хърватия.

Министерският съвет реши да отпусне чрез бюджета на МВнР и 100 000 евро помощ на Хърватия за възстановяване на щетите от земетресението.