България изпраща помощ за овладяване на големия горски пожар в Северна Македония. В района на град Пехчево огънят вече е овладян. Десетки доброволци се опитват трети ден да се борят с огнената стихия. Петте хеликоптера, които гасят, са изтеглени заради високите температури от пламъците.

Три пожарни автомобила и линейка вече преминаха контролния пункт "Делчево" със западната ни съседка, а нашите огнеборци ще помагат на колегите си в борбата със стихията.

Снимка: bTV

Ситуацията с големия пожар в Кочани, който стигна дори до къщите в града, е под контрол, уверяват местните власти.

Сега усилията са насочени към Делчево. Службите там са изправени пред огнена стихия, разположена на девет километрова площ. Щетите, нанесени на горския фонд, са огромни, а огънят продължава да бушува на повече от 450 хектара.

Снимка: bTV

Пожарът около Пехчево също е сериозен и там е изпратен хеликоптер.

Българските огнеборци ще бъдат запознати на място с мащабите на пожара и ще останат в съседната ни държава колкото е необходимо.

"Тръгваме с надежда, че ще помогнем на съседна нам държава, все пак солидарността в Европа е на първо място и трябва като най-близки съседи да се отзовем на вика за помощ", заяви старши инспектор Валентин Василев.

Снимка: bTV

Служебният премиер Стефан Янев информира, че страната ни ще изпрати 25 пожарникари и техника.

Досега Северна Македония получи помощ за справяне с пожарите и от Сърбия и Словения.