България иска най-малкото контролен дял от активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно от съвместно изказване на собственика на „Инерком България“ Гинка Върбакова, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев след близо едночасова среща при министър-председателя Бойко Борисов.

Днес Върбакова заминава за Чехия, за да разговаря с продавача за възможностите това да се случи.

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка, и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката и компанията, която ще придобием“, каза Върбакова, като уточни, че контрол означава, „за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това са вече разговори, които ще водим в ЧЕЗ с продавача. Преди това не бих могла да коментирам каквото и да било“, посочи още тя.

„Ако това ще успокои крайните потребители, да, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да е съгласен на това. Това са разговори, които ще предстоят“, каза Върбакова.

По думите ѝ „финансирането е напълно публично“ и ще е от международни банки. „Няма участие на български банки във финансирането“, каза Върбакова.

Тя подчерта, че едва на тази среща се е запознала с премиера.

Държавата иска „най-малкото контролен дял“, каза министър Горанов. Той коментира, че разговорите са на твърде предварителен етап.

„Заявихме ясно воля, че искаме да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако чешката страна се съгласи, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета, било през частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Но сами разбирате, тук говорим за сделка, готвена извън държавата с повече от година и половина история между частни субекти. Ние се включваме на етап, в който имаме подписан договор за покупко-продажба и сме в деликатната ситуация да зависим от волята на два независими от влиянието на държавата частни субекта“.

Когато имаме позицията на чешката страна, веднага ще бъдете уведомени, каза той.

На въпрос дали държавата има пари, за да участва в сделката, Дончев отговори: „Щом разговаряме, очевидно има“.

Вижте цялото изказва не на Върбакова и Горанов:

По-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха, че в телефонен разговор с чешкия премиер Андрей Бабиш снощи Борисов е помолил „за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на „ЧЕЗ Груп“ в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни“.

Ще успее ли държавата да купи активите на ЧЕЗ в България?