България се намира на предпоследно място в Европейския съюз по съхранение на газ преди зимния сезон.

Средното ниво на европейските газови хранилища вече надминава 80 процента. 

Междувременно “Газпром” спря доставките за Франция, а много държави обявиха нови мерки за пестене на енергия. 

Според данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата, отличниците по съхранение на газ са Португалия, Полша и Франция.

България е с малко над 60 процента и е в дъното на таблицата, само Латвия е след нас. 

Сред първенците обаче също има проблеми, защото Франция, например, е с над 91 процента пълни хранилища, но от днес е със спрени доставки от “Газпром”. Официално, според руската компания, защото не си е платила всичко от миналия месец. 

Неофициално в Париж се коментира обаче, че е заради позицията й към войната в Украйна.

ЕК настойчиво напомня, че съхраняваните количества газ в дадена страна не са за ползване само на нейна територия, а могат солидарно да бъдат преразпределяни и за други. Всички държави членки са приели общата европейска цел за освобождаване от зависимостта от руски газ, коментира Брюксел и очаква конкретни мерки.

"На 15 октомври държавите членки трябва да представят докладите си напредъка им по плана за пестене на енергия, приет през юли. Това ще се прави на всеки два месеца. Планът влезе в сила на 9-ти август, затова през
октомври чакаме първите конкретни резултати", каза говорителят на ЕК Тим Макфий.

От днес френският газов гигант "Енжи" вече не получава газ от "Газпром", за което беше информирам преди два дни. Париж за момента не коментира и официалната причина, според руската компания – неизплатени сметки от предишния месец. Очаква се реакция след утрешния Съвет по сигурността, свикан от президента Еманюел Макрон.

След Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, сега и Белгия взима спешни мерки за пестене на енергия с ограничаване на отоплението в обществените сгради и с намаляване на уличното осветление.