Заболеваемостта от COVID-19 в България достигна 483 на 100 хил. души.

Това показват данните за последните 14 дни, съобщи държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Така страната ни се нарежда на девето място по разпространение на заразата в ЕС след Чехия, Естония, Унгария, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. България е на трето място на Балканския полуостров. 

По отношение на смъртността, страната ни заема четвърто място в ЕС след Словакия, Чехия и Унгария, и на първо място на Балканския полуостров. 

У нас само в Търговище заболеваемостта е под 100 на 100 хил. души население. Най-тежко е положението в Бургас – 676 на 100 хил., на второ място е Плевен – 647 на 10 хил. души и София с 638 на 100 хил. души. 

Снимка: Ладислав Цветков

„България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална. Така или иначе вълната, предизвикана от английския вариант на вируса започна от Англия, Ирландия и Португалия – застигна целия континент. В Централна Европа и Балканите са най-високи стойностите“, каза доц. Кунчев. 

По думите му мерките, които ще започнат да действат от понеделник са строги, но не се налага тотален „локдаун“ - с ограничения за излизане или предвиждане.

Ситуацията в София е като през ноември

София, като най-голям град, е сред местата с най-голямо нарастване на случаите на коронавирус у нас, ситуацията изисква мерки и се наложи да бъде взето трудно решение, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ в София има 35% ръст на хоспитализациите за 10 дни и през последните дни нарастването е изключително стръмно през последните дни. Тя отбеляза, че вече сме изключително близо до нивата от най-тежките дни на есенния пик. Много натоварена е и спешната помощ.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Фандъкова двете най-притеснителни тенденции са свързани с децата, които се налага да влязат в болница и младите хора, които все по-често карат болестта тежко.

Тя отбеляза, че продължава финансовата подкрепа за майките, които остават да гледат децата си вкъщи, а със засегнатите бизнеси е било говорено, „че всички трябва да положим максимални усилия – надяваме се, за последно този сезон“.

Няма да се прекъсват заниманията с деца, които имат нужда от индивидуална грижа.