Голям горски пожар гори и край северномакедонския град Кочани – на 65 километра от българската граница.

Според кмета, планинското градче е застрашено от три страни. Няколко къщи са пострадали, а потушаването на огъня е затруднено от силните ветрове. И президентът, и премиерът на Северна Македония са разговаряли с българските си колеги за евентуална помощ от София. Такава може да бъде изпратена, но Стефан Янев е изтъкнал, че овладяването на пожарите у нас е с приоритет.

Държавният глава Румен Радев е провел телефонен разговор с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски във връзка с пожара в труднодостъпната планинска местност на град Кочани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Обсъдена е възможността България да окаже помощ за гасенето на пожара и правителствата на двете държави да договорят включването на българска пожарна техника, която да съдейства за овладяване на ситуацията.

Снимка: Ладислав Цветков

Министър-председателят Стефан Янев също е разговарял със северномакедонския премиер Зоран Заев по темата, като също е изразил готовност при необходимост страната ни да окаже подкрепа за справяне с бедствието.

Янев е подчертал пред Заев, че в няколко части на България нашите противопожарни служби също се борят с огнената стихия и правят всичко възможно, за да окажат помощ на населението.

А опустошението от стихията в Турция вече може да се види и от космоса. На сателитни снимки на Европейската космическа агенция изгорелите територии са заснети чрез инфрачервени филтри.