Българи, които са се намирали в зоната, ударена от силното земетресение тази нощ, разказаха за bTV, че трусът се е усетил силно и хората са се уплашили.

Трусът беше със сила 6,7 по скалата на Рихтер и с епицентър на 20 км от гръцкия остров Кос и 12 км южно от турския курортен град Бодрум. Загинаха двама души на Кос, над 100 са ранени. Нанесени са материални щети.

Според Министерството на външните работи няма данни за пострадали наши сънародници. В момента цените в най-пострадалите райони – Бодрум и Кос, са високи, затова и месецът не е активен за българските туристи.

Стоян Барабаров, който работи на остров Кос, разказа за bTV, че трусовете са продължили през цялата нощ и е имало паника.

„Хората пищяха по горните етажи, страшничко си беше. Имаше доста други трусове, които продължиха цяла нощ, може би повече от 50“, разказа Барабаров. Той работи в хотел и през цялата нощ и сутринта е успокоявал притеснените туристи.

Бяха доста уплашени, всички излязоха на улиците. Имаше хора, които спяха по улиците. Имаше и такива по дискотеките, които не са разбрали заради алкохола, добави той.

В Бодрум единствената организирана група е от около 30 души. Местният им екскурзовод Руслан Иванов разказа за bTV, че всички те са добре и не са изплашени.

По думите му местните не са били толкова притеснени, колкото туристите и чужденците, тъй като курортът е в земетръсна зона.

„Силно се усети. Стреснаха се хората, защото не беше слабо земетресението, но въпреки това нямаше паника. Хората излязоха по улиците, изчакаха да минат трусовете и се прибраха по къщите си. Местните са свикнали, но като че ли чужденци и туристи се поизплашиха повече“, разказа Иванов.

Въпреки силата на труса, разрушенията в Бодрум са минимални, каза още той.

Разрушения няма почти никакви, паднала е мазилка от няколко минарета, две или три, тъй като са по-стари. Иначе самите сгради са до два етажа по правило, добави той.

Самият Руслан е от Перник и казва, че трусът от 5,6 по Рихтер от 2012 г. го е стреснал повече. „Тук може би, понеже епицентърът е във водата, затова се усети по-слабо“, предположи той.

Последните по-силни вторични трусове се усетили към 6 ч. сутринта.

Вижте повече за труса във видеото: