Групи от българи, които искали да участват в протестно шествие на 27 ноември в Босилеград във връзка с годишнината от Ньойския, не са успели да преминат границата. Формалната причина да не ги пуснат била технически проблем с електронната система на границата

Междувременно стана ясно, че минали петък в Босилеград са пристигнали лекари и медицински специалисти от Белград, които са консултирали и прегледали пациенти от града и близките села, след като по-рано този месец трима лекари от България бяха арестувани в града при опит да прегледат наши сънародници.

Електронната система на границата е проработила някъде час сред приключване на протестното шествие, коментира в предаването „Тази сутрин” проф. Лозан Митев, който е бил в групата, тръгнала към Босилеград в понеделник. По думите му властите са знаели за проявата, защото от Българския културно-информационен център се уведомили за митинга.

Според проф. Митев Западните покрайнини са последните, които не могат да се освободят от действието на несправедливия Ньойския договор. Сърбите трябва да разберат, че вече сме в 21 век, крайно време е да бъде премахната границата между Българи и Сърбия, както е в Европейския съюз, каза още професорът.

Д-р Валентин Янев, който е един от арестуваните в Босилеград лекари, смята, че докараните от Белград специалисти да преглеждат хората от Босилеград е политическа акция. Белград е на 400 км, а има болници много по-близо, коментира лекарят.

Той смята, че работещ ще е вариантът да се организират медицински прегледи на българите от Западните покрайнини в болницата в Кюстендил.

Вижте целия разговор във видеото: