Багери и тежка техника се борят с пораженията след бедствието в Котел. Започна разчистване на щетите след придошлите води. 

Кметът на града отмени бедственото положение, но много хора не могат да влязат в домовете си. Имуществото им е унищожено, а къщите са залети с кал и тиня. Най-пострадал е крайречния квартал "Изток". 

На улица "Иглика" двуметровата вълна е обърнала асфалта и е нанесла най-сериозни материални щети.

Според кмета на Котел само на тази улица за ремонта ще необходими близо 500 000 лева. Поне 20 къщи са наводнени изцяло, а покъщината е унищожена.

Снимка: БГНЕС

След огромната вълна от дома на Пламен Петров остават дъски и керемиди. Стихията дошла с пълна мощ, а хората се втурнали да спасяват деца, заклещени във водния капан. 

"Отидохме и ги изкарахме на по-високи места. Навреме ги спасихме, навреме.Това беше най-голямото чудо на вчерашния ден", казват пострадалите хора.

По чудо се спасява и млада жена, повлечена от приливната вълна. "Събори ме, напълно ме събори, започна да ме влачи, аз се опитвах с ръце, с крака да се хвана за колите, за дръжки, но не успях. Успях да се хвана за плочите,тротоарните, после се изтеглих с ръце…", спомня си тя.

Снимка: БГНЕС

В крайречния квартал обвиняват институциите за непочистеното корито.

Според Димитър Панков – жител на Котел, близката река не е била почиствана поне 10 години.

Иван Деливичев, служител в община Котел, обаче твърди, че редовно се чисти, но и редовно се хвърлят боклуци.

Кметът на Котел е категоричен, че коритото е почистено, а причината за наводнението е поройният дъжд. Описването на щетите продължи през целия ден.