Агенцията по храните умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк. Пернатите, сред които е имало и защитен вид, са били конфискувани преди няколко дни на Дунав мост при Видин.

Животните са избити, въпреки че не е имало данни, че са болни.

124 са били птиците приети в столичния зоопарк със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана, след молба за съдействие от страна на областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Те са поставени под карантина, два дни по-късно в зоопарка получават заповед за евтаназирането им. Тази сутрин екип от агенцията по храните натоварва птиците в микробус и без да подпише протокол ги откарва в неизвестна посока.

Снимка: btvnovinite.bg

„Защо, ако имаше притеснение за здравословния статус на тези птици то те не бяха евтаназирани още на границата на република България, защо след като те са настанени на място, на което има над 2 хиляди животни и са поставени под карантина на тях не бяха направени изследвания за определяне на здравословния им статус?”, попита Добромир Бориславов - директор на Столичния зоопарк.

"Опасения за птичи грип" - така от агенцията по храните обясняват действията си.

Зоопаркът нямал право да приема каквито и да животни без документи и затова птиците са иззети и незабавно унищожени, което противоречи на протокола, с който са постъпили в зоопарка, „затова птиците са иззети и незабавно унищожени."

Снимка: btvnovinite.bg

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" е категоричен, че правомощията на агенцията са престъпно повишени. „Това е единственият коментар, който може да бъде направен по отношение на действията им. Нарушени са няколко нормативни акта от българското законодателство”, каза той.

Междувременно административният съд е отменил изпълнението на заповедта за евтаназиране на животните, която от агенцията са дали на зоологическата градина.