Статистиката показва, че през последните 15 години няма нито едни случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз. Това посочват в съобщение до БТА от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
"Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо. Не се задава въпросът използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството. Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България", уверяват от БАБХ.
При мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.
Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото, ако те се влагат във фуража, се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.
Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо, благодарение на прилагането на хормони. Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи, съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес, обясняват от БАБХ.