Естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата, в която беше открит олеамид – вещество, наречено „наркотик”, не са потенциално опасни, съобщиха от Българската асоциация за безопасност на храните (БАБХ).  

Олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина. Категорично той не фигурира в списъка на наркотичните вещества, посочват от агенцията.

Олеамидът е именно естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение, производно на олеиновата мастна киселина, и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин, посочват от БАБХ.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт.

Според становището на специалистите токсиколози, най-вероятно грешката, при която олеамидът е взет за наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество, което обаче е структурно опасно.

От БАБХ информират, че са проверили производството на посочената в изследването на „Активни потребители” лютеница, макар протоколът за анализ на Центъра по биология на храните ЕООД, който е приложен към информацията на асоциация „Активни потребители“ не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.

Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

"Сладък" проблем

От "Активни потребители" дадоха за изследване 12 вида лютеница, като в половината от тях са били засечени отклонения спрямо обявените хранителни стойности. В много от изследваните лютеници има много добавена захар. Дори в бурканчета, предназначени за деца.

Рекордьорът е буркан от 520 грама, в който има между 8 и 10 лъжици захар.

"Производителят ако иска лютеницата му да не се доближава по хранителна стойност до шоколада, той може да си изследва продуктите", коментира Богомил Николов.

Добрата новина е че солта в изследваните лютеници е малко. А проверките и на прокуратурата и на експертите от агенцията по храните ще продължат около седмица, за да се установи категорично откъде олеамидът е попаднал в лютеницата