Естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата, в която беше открит олеамид – вещество, наречено „наркотик”, не са потенциално опасни, съобщиха от Българската асоциация за безопасност на храните (БАБХ).  

Олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина. Категорично той не фигурира в списъка на наркотичните вещества, посочват от агенцията.

Олеамидът е именно естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение, производно на олеиновата мастна киселина, и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин, посочват от БАБХ.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт.

Според становището на специалистите токсиколози, най-вероятно грешката, при която олеамидът е взет за наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество, което обаче е структурно опасно.

От БАБХ информират, че са проверили производството на посочената в изследването на „Активни потребители” лютеница, макар протоколът за анализ на Центъра по биология на храните ЕООД, който е приложен към информацията на асоциация „Активни потребители“ не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.

Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

"Сладък" проблем

От "Активни потребители" дадоха за изследване 12 вида лютеница, като в половината от тях са били засечени отклонения спрямо обявените хранителни стойности. В много от изследваните лютеници има много добавена захар. Дори в бурканчета, предназначени за деца.

Рекордьорът е буркан от 520 грама, в който има между 8 и 10 лъжици захар.

"Производителят ако иска лютеницата му да не се доближава по хранителна стойност до шоколада, той може да си изследва продуктите", коментира Богомил Николов.

Добрата новина е че солта в изследваните лютеници е малко. А проверките и на прокуратурата и на експертите от агенцията по храните ще продължат около седмица, за да се установи категорично откъде олеамидът е попаднал в лютеницата