Предложението да се криминализира продажбата на птици и яйца от нерегламентирани обекти няма да засегне малките стопанства, чиято продукция се ползва само за лични цели, твърдят от Агенцията по храните. Мярката е в опит да спре разрастващата се епидемия от птичи грип.

В двора си Надежда Михайлова отглежда 50-сет кокошки. И въпреки че отрича да продава яйца, признава, че с тях  връзва семейния бюджет. Ако не се подпомагаме селяните с нещо, ние сме умрели, казва Надежда.

В селото вече има огнище на птичи грип и дворът на жената попада в 3-милометровата зона, в която продажбата и движението на птици и яйца са забранени.

Агенцията по храните не може да контролира всеки двор и след срещи с бизнеса се ражда идеята, търговията на продукти от тези обекти да се инкриминира. Мярката няма да засегне малките стопанства, твърдят от агенцията.

„Това е стопанство за лични нужди. Ние не говорим за тези стопанства, говорим за стопанства, които развъждат и отглеждат животни със стопанска цел”, обясни д-р Александра Митева – експерт БАБХ.
 
В момента нерегламентираното отглеждане и продажба на месо и продукция е забранена и се наказва с глоби.