Бабата на убитата Кристин от Сотиря – Милка Георгиева изрази притеснения пред правосъдния министър Янаки Стоилов, че окончателното съдебно решение създава възможност за предсрочно освобождаване на извършителя. 

Днес с Върховният касационен съд постанови присъда „доживотен затвор“ за убиеца на детето – Мартин Трифонов. Първите две инстанции осъдиха Трифонов на „доживотен затвор без право на замяна“. 

Министърът обясни на бабата на убитото дете, че според Наказателния кодекс доживотният затвор може да бъде заменен с наказание лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години. 

„От една страна трябва да се търси начин на извършителите да се помогне да се поправят, но от друга трябва да се мисли за жертвите на престъпления и техните близки“, допълни още проф. Стоилов. 

Стоилов обърна внимание на важността съдилищата да намират начин да обясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи. Той посъветва семейството да се обърне към Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерството на правосъдието. 

Националният съвет разглежда заявленията на пострадали от престъпления и на техни роднини и отговаря за изплащането на финансовите им компенсации по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.