Жители на Несебър организираха митинг-шествие в защита на арестувания кмет на града Николай Димитров. Той и още четирима кандидати за местната власт са задържани и с обвинение за купуване на гласове.

На избиратели са предлагани по 100 лв., за да дадат гласа си за тях. На други са обещавани апетитни длъжности в общината след изборите, съобщиха от прокуратурата.

Арестувани са сега, тъй като именно в седмицата преди гласуването те са започнали да работят активно по осигуряването на парите и изпращането им по секциите в общината. При обиските, на всички адреси на задържаните са открити големи суми пари.

Схемата за купуване на гласове е задействана през август. Тогава един от задържаните се среща с човек от курорта „Свети Влас” и му предлага сделка – да осигури 400 гласа за местния вот, а в замяна ще получи 10 хил. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Сделката включвала и осигуряване на отговорници, които да направят списъци и да платят на избирателите по 100 лв., за да гласуват за Димитров и определената листа.

Документите по делото сочат, че на Димитров са му необходими 7000 хил. гласа, за да спечели четвърти пореден мандат. Според адвоката на кандидата за кмет обвиненията са несериозни.

Прокуратурата ще поиска групата да остане за постоянно в ареста.