Автомати за лекарства да се поставят и извън аптеките и дрогериите, за да бъде решен проблемът с достъпа до медикаменти в малките селища, предлага здравното министерство. От Фармацевтичния съюз обаче казват, че това само ще създаде порочни практики.

В община Маджарово няма нито една аптека. Най-близката е в Стамболово, на 40 километра. Оттам лекарствата пристигат по автобуса или с доставките за хляб.

Снимка: bTV

Василка дори се презапасява с лекарства. И често дава и на съседи.

„Всички  се познаваме  и въртят телефоните, нещо не ми е добре, да имаш подходящо лекарство“, казва жената.

От общината водят разговори с фармацевти през годините за отваряне на аптека, но без успех.

„Защото сме отдалечен район, трудно достъпен, поне моето обяснение е такова и като се има предвид, че населението не е голямо“, обясни Татяна Стоянова, която е секретар на община Маджарово.

Снимка: bTV

Автоматите за лекарства сега могат да се поставят само на територията на аптеката собственик. Здравното министерство предлага вече да могат и извън нея, но в рамките на областта. От Фармацевтичния съюз казват, че това няма да реши проблемите, като този в Маджарово, а ще създаде порочни практики

„Ще бъдат разположени най-вероятно пред конкурентни аптеки, в медицинските центрове и на последно място в район, където няма никаква аптека, защото този автомат ще иска грижи и разходи“, каза Светослав Крумов, Български фармацевтичен съюз.

Снимка: bTV

В момента в автоматите за лекарства могат да се продават само лекарства без рецепта и то само такива, посочени в специален списък.

С предложените промени обаче думата „списък“ в закона отпада.

„Което на практика е една врата да се отвори това за всички лекарствени продукти. Това изключително би застрашило здравето и живота на пациентите“, заяви още Крумов.

От здравното министерство отказаха интервю. Писмено посочват, че принципно не се планира промяна за вида на лекарствата през автомат.
Самите машини ще се регистрират в регионалните здравни инспекции.