От автобусния бранш готвят нов протест. Този път причината е тол системата и натрупани, нерешени досега проблеми в сектора.

Превозвачите се заканват на 18 февруари да спрат да возят пътници в цялата страна. Посочват, че няколко месеца преди старта на тол системата няма яснота колко ще им струва това. Затова настояват за тях системата да отпадне и да продължат да пътуват с винетни стикери.

От бранша посочват, че договорите им за обществен превоз на пътници са с фиксирани цени, а новата тол система, според тях, се явява непредвиден разход.

„Или държавата трябва да се намеси – тя по някакъв начин да облекчи превозвачите, или в другия случай трябва да се намери механизъм, при който цените да бъдат увеличени, за да може това нещо да се компенсира и това нещо ще се отрази негативно на пътниците”, коментира председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова.

Спешно решение бизнесът иска и за нерегламентирания превоз. По данни на бранша над 3000 МПС-та у нас извършват нерегламентиран превоз, а щетите за бюджета са 300 милиона лева.

„Нерегламентирания превоз той няма разписание, шофьори, не носи никаква отговорност и ние не можем да бъдем конкурентни на тях”, посочи Себахтин Исмаил, който е собственик на транспортна фирма.

Превозвачите настояват и за среща с премиера.