Автобус с 40 туристи е закъсал снощи в преспите на пътя Шумен – Разград и се е наложило спасителни екипи да го извадят. Това обяви министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова на брифинг за обстановката в страната. Туристическата фирма, която е превозвала чужденците, ще бъда санкционирана.

„През изминалата нощ имаше по-тежък случай с превозвач на туристическа фирма.Тя си позволи посред нощ в затворения път Шумен – Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и заседна в преспите. Пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 40 чужди туристи в България и това е недопустимо“, коментира Павлова.

Партиен лидер пък имал претенции кой ще го вади от преспите – настоявал да бъде спасен от Агенция „Пътна инфраструктура”, обяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

„До 3,30 ч. сутринта 10 човека бяха принудени да прокопават в тъмната част на денонощието при тежки условия пътя Монтана - Добри дол, за да достигнат до един лидер на организация, който държеше да бъде спасен лично от АПИ, най-вероятно от председателя. Този човек е жив и здрав, изведен е оттам. За съжаление обаче спасителната техника е все още там, закъсала е. Ще организираме операция, за да я извадим“, уточни Николов.

„Има и такива случаи, не мога да го назова по име и не бих искала, но е достатъчно грозна самата ситуация, да искаш някой да те спаси, да имаш претенции кой да те спаси. На местно ниво е политик. В такава ситуация си личат и хората и политиците”, коментира в предаването „Тази неделя” министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

По информация на bTV става въпрос за ромския лидер Петко Асенов от Лом. 

Пред bTV той отрече да е настоявал да бъде спасен от АПИ, искал някой да дойде и да разчисти пътя. Твърди, че няколко коли са били блокирани.

Спасителните екипи са помогнали на десетки родилки и болни деца през изминалото денонощие, обяви още шефът на пожарната.