Ще се направи актуализация на методиката за оценка на риска от срутища по цялата републиканската пътна мрежа у нас.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на инспекция на свлачището в село Мламолово, Кюстендилско.

Снимка: btvnovinite.bg

МРРБ ще изгради контролно-измервателни системи за мониторингови измервания на 26 обекта у нас. С тях ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители, информираха от регионалното министерство.

Те ще са на територията на 16 общини: Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол.

В страната вече има изградени други 225 подобни системи на свлачища, каза министър Аврамова. И допълни, че срутищата са по-трудни за контролиране и трудно се предвиждат.

Председателят на АПИ е разпоредил на областните пътни управления и на фирмите за текущ ремонт и поддръжка да правят обходи и да наблюдават скалните масиви. Е

кипите ще разполагат с карти, които ще попълват, а на учените ще се разчита да анализират данните от тях и по специално разработена цветна скала да оценяват риска. След анализ на данните, учените ще дават сигнал за предприемане на превантивни мерки.