Стачката на пилотите на „Луфтханза” завегна и България. Самолети на германския авиопревозвач няма да летят от и до летище София в петък, 20 март, и събота, 21 март. Пътниците на компанията могат да проверят актуалната информация за състоянието на своите полети на сайта на Летище София.

В петък са анулирани полетите от София до Мюнхен в 06:00 и в 12:55 часа, както и от София до Франкфурт в 06:45 и 14:00 часа. Анулирани са и полетите от Мюнхен до София в 11:55 и 22:30 часа, както и тези от Франкфурт до София в 13:15 и 20:10 часа.

Пилотите на „Луфтханза” продължават стачката си до събота, 21 март, включително, съобщи синдикатът Кокпит (Cockpit), цитиран от световните агенции. На 21 март протестът ще засегне междуконтиненталните полети и полетите на подразделението за товарни превози „Луфтханза карго”, докато в петък ще пострадат полетите на къси и средни разстояния, т. е. в Германия и в Европа.

Кокпит се бори от месеци да принуди германския авиопревозвач да запази схемата си за ранно пенсиониране. Тя позволява на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60% от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия. Пилотите на компанията се притесняват и от желанието на „Луфтханза” да се развива в нискотарифните превози, където е изправена пред силна конкуренция.

Заради стачка на италианските авиодиспечери и пилоти на „Ал Италия" е отменен полетът от летище „Фиумичино” в Рим до София, който трябваше да кацне в 18:05 часа, както и заминаващият от София за Рим в 18:55 в петък.

Заради стачката на „Ал Италия” са отменени 90 полета и са засегнати 10 000 пътници.