Авиокомпания свали от борда на свой самолет момче с онкологично заболяване, което трябваше да лети за Германия. Детето беше изпратено във Федералната република от Фонда за лечение на деца.

Семейството на 11-годишния Йордан, който се придвижва с инвалидна количка, e трябвало да лети от София до Кьолн с полет на австрийска авиокомпания.

Преди полета превозвачът е поискал необходимата медицинска документация за момчето, включително формуляри, попълнени от лекуващите лекари, че детето може да лети. Всичко е било предоставено, билетите са били издадени, но екипажът в София преценява, че състоянието на детето не позволява то да пътува на борда.

Затова Фондът изпраща линейка, с която семейството пътува около 18 часа до германската болница, където от днес лечението започва.

„Вчера този човек (пилотът – б.ред.) рискува живота на детето, само това мога да кажа… Ние сме станали в 4 ч. да ходим на летището и до днес, докато дойдем в Германия, детенцето е било под голямо напрежение”, коментира бащата Павел Борисов.

В отговор до bTV от авиокомпанията заявиха, че екипажът е длъжен да осигури сигурността на пътниците на борда и в случай, че има риск за здравето им, може да откаже превоз.

Вижте още във видеото: