Частен самолет е излетял за чужбина от летище "София", без да бъдат проверени пътниците. Граничните полицаи са разбрали за пропуска чак след като машината е излетяла. От летището признаха, че това е недопустимо и взимат спешни мерки.

Частният самолет с петима души на борда излетял от летищна площадка Драгановци в петък, 13-ти.
В 15:30 часа кацнал на летище София. 70 минути по-късно излетял за Гърция. Инкогнито – без никой от пътниците да премине през гранична проверка.

В неделя самолетът се връща от гръцкия остров Скиатос у нас.

Четиричленното семейство Хинкови излита с частния си самолет от площадката в село Драгановци. На борда е и приятелят на дъщеря им, а във въздуха – градоносни облаци.

За да стигнат до Гърция трябва да минат през гранична полиция, каквато има само на международните летища. Затова първо кацат в София. Посреща ги рамп агент и ги съпровожда до терминала.

За проверка е отведен само пилотът Мирослав Хинков: "Аз минах всички проверки и отидох в залата, където са пътниците, платих си таксите, защото и това е важно и общо взето натовариха ни на колите, на две коли, закараха ни до самолета и излетяхме след малко."

Снимка: bTV

Пропускът е установен още на същия ден. А семейството е идентифицирано от гръцките власти. „Може би, ако беше голям самолет нямаше да се случат тези неща,но малките самолети подлежат на друг контрол и наземният оператор е наистина е допуснал една груба такава грешка. Но нямало е някакви вредни последици”, коментира шефът на „Гранична полиция” Светлан Кичиков.

Сбъркалият служител е един от най-опитните. Сега е с отнет пропуск. „Това е поредица от нелепи обстоятелства и се е стигнало до тази човешка грешка”, коментира директорът Владимир Рапонджиев.

Още при завръщането си в Горна Оряховица фамилия Хинкови са посрещнати с призовки и са писали обяснения.

Този е втори случай на пропуснат без контрол самолет на летище  София. През март заради ходене до пушалнята и тоалетната Граничните полицаи пропуснаха да проверят 42-ма пътници от Франция. След продължила 3 месеца проверка, бяха уволнени 5 служители на МВР.