В хангара на 16 авиотранспортна група продължават тестовете на третия военнотранспортен самолет Спартан. Подполковник Димчо Добрев инспектира състоянието на машината. Вече 28 години той работи като авиоинженер, първоначално в Ямболската база Безмер, там се влюбва в авиацията.

Днес е зам.-командир на транспортната авиогрупа на Враждебна. „28 години на бетона – трябва да се прави нещо със сърце, с любов, а не механично. Тогава се получават нещата“, казва подп. Добрев.

Снимка: Личен архив

На летището в Безмер отраства и синът му Желязко, който мечтае да стане пилот.

Снимка: Личен архив

Подп. Добрев разказва, че нито е настоявал прекалено, нито е спирал сина си да стане авиатор. Помни ,че при първите му парашутни скокове изпитал притеснение.

„Всеки човек носи мечтата си в сърцето. Моята мечта е авиацията и, малко или много, това идва от самото раждане. До известна степен има фактори които са подхранвали този стремеж към летенето. Авиацията е такава сфера, че не й ли се отдадеш на 101 % няма смисъл да губиш времето на тези, които правят магията на полета реалност и на тези които са отделил време да те обучат да си пилот“, категоричен е лейтенант Желязко Добрев.

Снимка: Личен архив

Първият самостоятелен полет на Желязко е преди 5 години. Вече лети на витлов самолет „Пилатус“, но иска да се приучи на щурмовите самолети Су-25. Това може да стане когато самолетите се върнат на Безмер от ремонт в Беларус. Командирът на авиобазата полк. Милен Димитров обяснява: „Нашата надежда е, че догодина, като се върнат модернизираните самолети, ще можем да организираме поне на 4 пилоти курс за приучване на Су-25“.

Снимка: Личен архив

Транспортната авиация продължава да помага в драматични ситуации – полети в конфликтни зони, при донорски ситуации или за връщане на наши сънародници от плен. Последните задачи бяха за прибиране на българи от зони с голям брой носители на COVID-19. 

Снимка: Личен архив

„При нас това положение не е толкова извънредно ние продължаваме – готвени сме да воюваме. Карантината няма да ни спре“, заявява подп. Добрев.

Снимка: Личен архив

В авиаторското семейство са категорични – веднъж усетиш ли дъха на изгорелия керосин, тръпката остава завинаги.