Обстановката в Нови Искър се нормализира. Изгражда се дига на река Блато, която вчера беше разрушена, за да могат водите да бъдат изпуснати в свободните площи. Аварийни екипи отводняват къщи и дворове в с. Мировяне, където положението е най-сериозно.

На 30 сигнала са отговорили днес служителите на аварийна помощ, като се отводняват къщи в с. Мировяне, съобщи за bTV Красимир Димитров от Дирекция „Аварийна помощ и безопасност на населението“.

„Нивото на реката спадна и възстановяваме дигата във вида, в който беше, за да спре изливането към земеделските площи. Има спад с около 80 см до метър на нивото на реката. В Житен, Мировяне и "Требич" работят екипите ни и няма опасност за заливане на други къщи и места, нашите екипи ще стоят там, докато не се отводни всичко и докато не се справим“, каза той.

В Мировяне има най-много щети, залети около 30 къщи, една жена е настанена в наш обект, докато не отводним нейния двор и къща, и се справим с щетите в къщата, за да може след това жената да влезе спокойно и да заживее, допълни Красимир Димитров.

По основната улица е имало около метър вода, но тя вече е отводнена, шахтите работят, съобщи той.

По думите му, в 19 ч. започват да отводняват къщите, утре сутринта ще продължават. Красимир Димитров увери, че имат чували и техника, и при засилване на нивото имат готовност за изграждане на диги. Работят в синхрон със столичната пожарна, като са си разпределили задачите.

„Нашите експерти описват щетите, ще се срещнат с хората в кв. "Требич", там, където има наводнение мазета, къщи, всичко ще бъде описано и докладвано, с каквото можем като община ще помогнем“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!