Пробив в клапан на оборудване в инсталацията за производство на азотна киселина в торовия завод в Димитровград доведе до изхвърляне в атмосферата на опасни емисии азотни оксиди. Станцията в града обаче не е засякла завишение на химичното съединението във въздуха, предаде кореспондентът на bTV.

Към 19 ч. ситуацията  изглежда спокойна. Производството работи. По обяд обаче от района на „Неохим“ се чува тътен, след което от производството започва да се отделя голямо количество оранжев дим.

От торовия завод са информирали местната екоинспекция за непланирано спиране на инсталацията за азотна киселина. След пробив в предохранителен клапан, в атмосферата са изпуснати непланирани емисии, които обаче станцията в Димитровград не е отчела.

При норма на азотни оксиди от 200 микрограма на кубичен метър, във въздуха са отчетени близо 11. Пробивът в системата, който е бил за 15 минути, не е спрял производството. От „Неохим“ отказаха да коментират възникналата ситуация, а от екоинспекцията успокояват, че риск за здравето на хората не е имало. 

"Било е краткосрочно изпускане, доколкото разбрах от клапан, от който са изпуснати оторизирани и неоторизирани емисии. Било е само за няколко секунди и е било прекратено, така че хората на Димитровград могат да бъдат спокойни", каза Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!