„След липсата на кворум в пленарна зала и невъзможността да се гласува вота на недоверие към правителството, имахме много активни разговори, в които участва Асен Василев. Ние и колегите от ПГ на ДПС поставихме няколко условия затова, че в сряда двете парламентарни групи ще участват в кворума на Народното събрание и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има.“ Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Първата тема е дерогацията на „Лукойл“, втората – Законът за държавния бюджет, третата – демонстрация на евроатлантическото мнозинство. Получихме гаранции от ПП-ДБ, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, заяви Атанасова.

Тя посочи, че дерогацията ще бъде отменена в две стъпки. От 1 януари ще бъдат спрени квотите за износ, а от 1 март дерогацията окончателно ще бъде отменена.

„За този преходен период сме се съгласили, че за да няма финансови сътресения на пазара, тези щети – от повишението на цената на дизела и бензина, да бъдат поети от българските граждани“, заяви Атанасова.

„Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите в Закона за държавния бюджет да бъдат удовлетворени“, посочи още тя.

ПГ на ДПС е поставила условие да има приоритетен списък за инвестиции към общините, обяви Йордан Цонев.

„Има една основна промяна в бюджета, която е свързана с това, че отпада вноската от „Газпром“. Не е 100 процента сигурно, че тя ще бъде реализирана в приходната част, а в същото време със същата сума се намалява и разходната част в частта „Капиталови разходи“. Те падат от малко над 12 млрд. до малко по 10 млрд. лева. Останалата част на бюджетната рамка остава непроменена“, заяви финансовият министър Асен Василев.