До седмица ще бъде разрешен въпросът с доставката на лекарства за онкоболни. Ангажиментът пое министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Здравният министър обясни, че причина за забавените през последните дни доставки на медикаменти за химиотерапия на онкоболните е технологично обновление, заради което австрийската фирма - доставчик временно е спряла производството.

„Вече изпълнителната агенция по лекарствата е дала разрешение и 1400 опаковки да влязат в България. Утре ще са тук и до края на седмицата ще бъдат разпределени по лечебните заведения”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Визитата на Атанасова в Габрово завърши с изненадващо посещение в Дома за медико - социални грижи. Нарушения не бяха открити.

„Децата и контактуват, и при вида на непознати не се стресират, което показва, че с тях се работи много, има контакт постоянно, те изглеждат и физически добре", коментира Атанасова.

Домът в Габрово е сред пилотните осем, включени в проект на здравното министерство за подобряване на средата на изоставените деца, както и за ускоряване на процеса по извеждането им от институцията.

През миналата година 11 деца са осиновени, а 10 са върнати при биологичните им родители.