Анестезиолозите никога няма да излязат на улицата да протестират, защото са достатъчно отговорни. До протести няма да се стигне, а проблемите ще се решават в диалог. Това каза при посещението си във Велико Търново здравният министър в оставка Десислава Атанасова.

По думите й отделенията за интензивна грижа у нас са наистина сериозен проблем. Тяхната дейност през 2013 година премина на заплащане от Здравната каса и чрез постановление на МС беше определена една цена за престой на ден на пациент.

Според Атанасова решението на НЗОК на определени болници да се повиши бюджетът е стъпка в добрата посока.

„Всички здравни вноски, които се събират от българските граждани, се разходват единствено и само за плащане на медицински изделия, медицинска доболнична и болнична помощ и лекарствени продукти. Винаги в резерва на здравната каса има отделени средства и те тази година са 270 млн. лв., които в края на годината се разплащат с лечебните заведения, ако те са изработили над лимитна дейност. Сега вече имаме прогнозен бюджет, който всъщност не може да излезе извън приетата бюджетна рамка”, каза Атанасова и посочи, че след разговори с директорите на големите софийски болници проблемите вече са преодолени.

За януари месец е платено всички на сто процента, като изпълнение на медицинската помощ от Касата. Атанасова допълни, че февруари в момента се отчита и ще се плати на 100% и през март ще се направи един сериозен анализ за това как се разпределя финансовият ресурс по лечебните заведения. Там, където те работят и приемат пациенти, те ще си получат финансовите средства, а там, където приемът не е толкова сериозен, ще бъдат преразпределени към работещите лечебни заведения.

В доболничната помощ е направена промяна и личните лекари ще могат да разпределят до 10% повече направления за специалист, отпадна условието договорите с лечебните заведения да не се надвишават с 3% тези прогнозни бюджети.

„Лекарите трябва професионално да се грижат за своите пациенти, да нямат притеснения, че няма да се плати за тяхната дейност, а пациентите да избират лечебно заведение, което искат, защото парите, които са внесли за здравни вноски, ще ги следват и ще се плащат за дейност”, заключи министър в оставка.