Израел няма да извърши ответен удар директно срещу иранска територия. Това прогнозира служебният военен министър Атанас Запрянов по време на форум, посветен на сигурността в Черно море.

Правителството на Бенямин Нетаняху ще бъде по-сдържано в отговора си срещу Иран, смята министърът на отбраната в служебния кабинет.

„Те ще продължат с прокситата да нанасят удари и да се борят с „Хамас“, „Хизбула“. Никой не желае широкомащабна война там“, каза ген. Атанас Запрянов.

На фона на конфликта в Близкия Изток Турция е дала зелена светлина за операцията по разминиране в Черно море.

„Сигурността на Черно море е инвестиция в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа“, каза външният министър Стефан Димитров.

Украинските дронове са принудили руския флот в Черно море да се оттегли от непосредствена близост до украинска територия, казаха от Киев. Засега не са нужни кораби на НАТО в района.

„Северното Черноморие е морски театър на война. Там се водят военни действия“, каза още военният министър.

На конференцията беше подчертано, че Украйна спешно се нуждае от допълнителна противовъздушна защита, оръжия и муниции, а София потвърди подкрепата си за Киев и формулата за мир на украинския президент Зеленски.