Гешев е освободен на конституционно основание за нарушаване престижа на съдебната власт. Няма как освободен на това основание да се върне като прокурор във ВКП, защото основанието е едно и също както за отделните магистрати, така и за техните ръководители. За мен това връщане би било недопустимо. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов в „Защо, г-н министър?“.

Славов допълни, че вече бившият главен прокурор няма повече място в прокуратурата.

"За голяма част от българските граждани Иван Гешев беше делегитимиран още първите месеци, даже още преди да бъде избран (б.р. за главен прокурор) на основание предишните му действия, неговите изказвания. Това, че атакуваше адвакатурата, гражданските организации, имаше недопустими действия като главен прокурор", смята правосъдният министър.

Според Славов процесът през последния месец е нямало да се развие толкова бързо, ако е нямало натрупване на обществено очакване Гешев да подаде оставка или да бъде отстранен.

Процедурата по избиране на Борислав Сарафов

„Начинът, по който беше избран г-н Сарафов, без да има публично заседание, без други кандидати да участват в процедурата, без преценка на професионалните и нравствените качества, каквото е задължителното изискване на Закона за съдебната власт и без спазване на процеса, който е дължим в избора на най-високите длъжности в съдебната власт, поражда основателни съмнения за мотивите на този избор“, заяви Славов.

Припомняме, че от ПП-ДБ призоваха Борислав Сарафов да се оттегли от поста на временно изпълняващ длъжността главен прокурор. На 16 юни прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Борислав Сарафов с осем гласа "за" и един "против" за изпълняващ длъжността главен прокурор до нов избор.

„Членове на ВСС, изтъкнати юристи, представители на правни организации развиха аргументирано тезата, че компетентният орган е ВСС в пленарен състав, а не прокурорската колегия“, добави правосъдният министър.

По думите на Славов има процесуални механизми, по които ако се приеме, че Сарафов е избран от некомпетентен орган да бъде проведен нов избор.

„Считам, че проведеният избор не е достатъчно легитимен. Считам, че останаха сериозни съмнения относно процедурата и качествените аспекти на този избор. Ще използвам моите правомощия, че да премахнем тези съмнения“, каза Славов.

"На първо място, в пленарен състав в четвъртък ще поискам произнасяне относно това дали компетентният орган за избор е прокурорската колегия, или пленума. За да тръгна да освобождавам някого, първо трябва да съм сигурен, че той е избран по правилата. Ако не се разсеят съмненията, ще заведа дело във ВАС пледирайки нищожност на взетото решение“, обясни той.

По думите му това е процесът, който трябва да бъде минат, преди да се иска предсрочно освобождаване на Сарафов от и.д. главен прокурор.

„Не мисля, че има намеса на политическите власти в съдебната власт“, поясни правосъдният министър.

Конституционна реформа

„Всяка парламентарна група има право да определи членовете, които да участват в някакъв преговорен екип. Нямам право да кажа на която и да е група в парламента не излъчвайте този или онзи. Не ми е комфортно г-н Пеевски да участва в конституционната процедура, но накрая трябва да се съберат 180 гласа, за да може проектът за Конституция да бъде разгледан и да мине по бърза процедура в рамките на три месеца“, обясни Славов.

Той допълни, че ПП-ДБ има изготвен конституционен проект, който във следващите седмици ще бъде внесен.

„Имаме необходимост от конституционна реформа и знаем как да я осъществим. Ако видим гласуван проект, който не отговаря на принципите и стандартите, които сме защитавали, моята оставка ще бъде подадена“, заяви правосъдният министър.

Славов допълни, че номинацията за поста на главен прокурор трябва да бъде правена от правосъден министър, за да може именно той да носи отговорност.

Вижте какви още са ключовите промени, които ПП-ДБ искат с конституционната реформа във видеото.