Алпинистът Атанас Скатов отново у нас след поредната си успешна експедиция. Той изкачи осемхилядника Чо Ойо без кислородна маска и без помощта на шерпи.  Скатов е първият българин, който успява да извърши подобна експедиция съвсем сам.

„Не вярвам някой, който е тръгнал на осемхилядник да се страхува от нещо. Ако те е страх, ти с твоя страх ще предизвикаш нещата”, смята той.

Голямото предизвикателство за Скатов по пътя към върха е било лошото време. Силният вятър го оставя 48 часа в лагер 2 на 7150 метра надморска височина. Замръзват и ръцете, и краката. Има опасност да не можеш да слезеш.

От Чо Ойо не успява да слезе южнокорейски алпинист. Издъхва под върха: „Той се страхуваше през цялото време, че няма да се качи и с тоя голям срам няма да може да се прибере в Корея”.

Експедицията на Скатов трябваше да завърши с изкачване на Еверест. Плановете му обаче били осуетени от новите мерки на китайските власти след изчезването на Боян Петров. Те въведоха задължението всеки алпинист да бъде придружен от шерп.

Голямата цел на Скатов е да покори всичките 14 осемхилядника. Засега го спира липса на финансиране.