Не може да има съмнение – Европа е във война, нов тип война от XXI век – не с армии, а  война, осъществявана чрез страх. Това каза политикът и експерт по европейско право Атанас Семов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той посочи, че основните отлики на атентатите в Брюксел и в Париж са, че са извършени от вътрешни хора, т.е. „това е война отвътре“.

Според него досегашният демократичен модел на Европа е приключил и следва модел на секюрикация. Неизбежно ще има много повече подслушване и следене по американски тип, а може би и повече, каза Семов.

Той предрече десетилетия нестабилност в Европа, която ще вземе десетки хиляди жертви.

Струва ми се неизбежно да продължи ограждането на Европа, както и създаването на антимюсюлмански и ксенофобски настроения, каза още той.

В политически план това ще е съпроводено с временно стабилизиране на правителствата в Европа. Това важи и за България – ако е имало възможност за предсрочни избори, вече няма такава, коментира Семов.

Той призова спешно да се вземат мерки за подобряване на охраната на училищата в у нас.

Мохамед ал Бармауи, сириец, който живее в България от 18 години, коментира, че идеологията, която превръща тези хора в машина за убийство е „идеология от наистина ненормални хора“. На въпрос дали атентаторите са мотивирани религиозно, Ал Бармауи отговори: „Те са роби на емира си, не на религията, в самата религия – исляма, най-големият грях е да отнемеш душа – твоята или чужда“.

Да афишират, че си мюсюлмани е едно, но дали наистина са мюсюлмани е съвсем друго. Не бих казал, че тези хора дори са прочели Корана, добави той.

по думите му има промяна в отношенията на българите към чужденците, но тя е емоционална. По-сериозното е вътрешната политика на всяка държава. В България, за съжаление, има политици, които призовават и насаждат ксенофобия – това е много опасно. Излиза, например депутат, и призовава да не приемаме мюсюлмани, защото са опасни. Някои хора ще го последват. У други се насажда страх.

Ал Бармауи посочи още, че малка част от мигрантите от арабските страни не иска да се интегрира. По-голямата част е игнорирана от обществото. Аз съм така в България, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото.