Парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще дойдат в рамките на тази година, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в МС.

Той обясни, че Планът все още не е предаден и има малко забавяне, което се дължи на две причини. „Първата е политическото решение на предшествениците ни да не го подават и някои технически неизправности, които бяха оставени за нас да решим“, посочи Пеканов и уточни, че по критики от ЕК се работи много активно в последния месец.

Като втора причина за забавянето той посочи желанието да се направят корекции по Плана, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин.

„Намерихме някои все още отворени въпроси и заедно със службата на ЕК ги дискутираме“, отбеляза служебният министър.

 

 

Получихме много нови предложения от различните министерства, над 30 нови проекта, обясни Пеканов.

„Опитваме се да подобрим Плана в три измерения. Да има повече контрол как тези средства да бъдат изразходвани, второ да получим помощ в тази сфера – как по-добре да измерваме ефектите от реформите и проектите, които са вътре и не на последно място да гарантираме, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а няма да се фокусират само в столицата“, обясни Атанас Пеканов.

Има около 10 нови проектни предложения, които ще разглеждаме и искаме да влязат в Плана, допълни той.