Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения – това беше първият коментар на президента Румен Радев по разгласените от прокуратурата записи със СРС.

В Габрово държавният глава заяви, че практиките на прокуратурата показват, колко остро стои въпросът за промени в Конституцията, по отношение на съдебната власт и нейната независимост.

По-рано от прокуратурата обявиха, че преустановяват всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция.

Минути след като прокуратурата обави, че ще комуникира с президентството само официално, държавният глава каза, че с това поведение обвинението за пореден път показва необходимостта от промени в Конституцията по отношение на съдебната власт.

„За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - държана измяна и нарушение на конституцията, като ги употреби като медийна сензация в запитването до КС, а впоследствие ги мотивира със записи, в които по-късно всички внушения се самоопровергаха. Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения“, коментира държавният глава. 

Снимка: btvnovinite.bg

В социалните мрежи реагира и съпругата на Румен Радев - с ирония.

„Приятелка звъни от близо два часа. Няма да вдигна! Държавната измяна дебне отвсякъде...", написа тя във Фейсбук.

Главният прокурор не отговори днес на всички въпроси по темата.

„Главният прокурор няма лични врагове, той не влиза в лични битки“, отбеляза Иван Гешев.

Според юристи, разпространението на СРС е прецедент.

„Дори когато е извършено от наблюдаваш прокурор, това не изключва отговорността за нарушаването на закона, който нито е предвидил, нито позволява СРС да циркулират така в медийното пространство…“, казва Христо Христев.

По- рано днес премиерът наложи ембарго на министрите си. 

В конфликти между други институции ви забранявам да се месите - това не е ваша работа, имате си ежедневни задачи, каза премиерът Борисов на министрите в началото на заседанието на Министерския съвет.

Могат да се опитат да кажат, че и ние сме страна - не ние никаква страна не сме. Точно обратното, категоричен беше Борисов.

И днес шефът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков не пожела да коментира темата.