Остри реакции след посегателството срещу Дома на Европа в София. По време на шествие в неделя сградата бе атакувана с червена боя от недоволни от подкрепата на Европа за Украйна. От българското външно министерство заявиха, че категорично осъждат случило се.

„Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява“, пише в позицията.

Реаргира и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която пише: „Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен.“

Междувременно дойде и позиция на организаторите на "Поход за мир".

"Походът е мирна изява на волята на огромна част от гражданите у нас България да не бъде въвличана във войни, без да бъде питан първо българският народ, и той по правило да бъде питан по всички важни въпроси в държавата. Походът се провежда изцяло и само под българското знаме, всяко развяване на друг флаг е опит за разделяне и противопоставяне. Разграничаваме се от всички прояви на вандализъм по отношение на сгради, институции и паметници", казаха организаторите.