Най-малко 10 жертви, изровени и блокирани пътища, разрушени и наводнени сгради, наноси от кал и камъни, частично прекъснато електричество, спряна вода, натрупани един върху друг автомобили, нарушени комуникации. Така изглеждаше варненският квартал „Аспарухово” на сутринта след потопа, залял Варна в четвъртък.

Постепенно ситуацията се нормализира и започва разчистване. Валежите спряха едва днес по обед, след като се изливаха в продължение на 11 часа. Основните булеварди в цяла Варна са сериозно пострадали от дъжда.

Критичната точка се оказа улица „Долна Студена". Там приливната вълна стовари 14 коли една върху друга. Така всъщност се образува своеобразна стена, която не позволяваше водата да се оттича.

"Цяла къща я няма, долу има още друга, която е в мн тежко състояние.... Има натрупани около 20 автомобила около 20 автомобила един върху дру, около тях страшно много клони, кал, камъни, които са затапили улицата и оттам цялата вода се изсипва в дерето, което води щети по-надолу", разказа транспортният министър Данаил Папазов.

Според виректора на ВиК-Варна Велко Вълканов, канализацията в района е била изправна, но не е могла да поеме огормните количества вода.

Кметът Иван Портних заяви, че броят на загиналите е 11 и вероятно ще нарасне. На фона на данните на местната власт вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви девет жертви във Варна, две от които са деца, издирват се трима души. Последната информация дойде от министъра на отбраната Ангел Найденов, който обяви десета жертва във Варна.

В града е обявен ден на траур. На 23 юни ще бъде почетена паметта на жертвите и в цялата страна.

Междувременно започна разследване на смъртта на деветима души в „Аспарухово”. От полицията съобщиха, че никой не се е възползвал от трагедията в квартала - през нощта няма нито едно регистрирано престъпление.

140 пожарникари участват в ликвидиране на последствията от наводнението във Варна. Това стана ясно по време на брифинг в Областна администрация. 13 екипа от Варна пряко са участвали в произшествията. 5 екипа от Добрич, Русе, Бургас и Шумен по разпореждане на директора са дислоцирани в района за съдействие.

Два екипа на ОД МВР - Варна, в състав - следовател, експерт и съдебен лекар, работят на мястото на бедствието. 25 жандармеристи с 4 автомобила, 20 полицаи с 3 автомобила и целия състав на Четвърто РУП - Варна са изпратени в „Аспарухово”.

Катер на ВМС е извършвал разузнаване в канал № 1 „море-езеро". Три тежки машини на ВМС са оказали помощ на населението.

Два хеликоптера "Кугър" от състава на ВВС извършват разузнавателни полети за установяване на мащаба на бедствието и ще имат готовност за спасителни действия и въздушна евакуация на бедстващи хора. Те ще останат в готовност в района за оказване на помощ на областния кризисен щаб във Варна.

Няма опасност за живота на четиримата души, които са настанени в болница „Св. Анна" след потопа в Аспарухово. Най-тежко е състоянието на мъж, който е в интензивното отделение.

„Той е със съчетана травма с хипотермия. В момента е на командно дишане, тъй като има затруднения при дишането, но състоянието е сравнително стабилно", каза управителят на болницата д-р Красимир Петров.

15-годишно момиче и жена на 60 години са в ортопедията - момичето със счупване на кости на стъпалото, а жената с открита фрактура в областта на коляното. Предстоят им операции. 7-годишно момченце пък е в детската хирургия, но "основно по социални причини", защото с него нямало никого.

По данни на ЦСМП към 2:00 часа днес в патоанатомията на МБАЛ „Св.Анна" са транспортирани общо 9 трупа - един мъж, шест жени и две деца - момче и момиче. Установена е връзка с моргата и данните за жертвите са потвърдени.

Премиерът Пламен Орешарски обеща, че на пострадалите ще бъде отпусната финансова помощ, след като се изчислят щетите.

Община Варна съобщи, че са осигурени места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието. Има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб.

Дарения събира Българският червен кръст.

Обявен е неучебен ден за всички училища на територията на община Варна.

Затворено е движението по едно от платната на Аспаруховия мост – от квартала към Варна, поради опасност от срутване. Колите се движат двупосочно в другото платно.

Задръстване по Аспаруховия мост.
Снимка: Аз, репортерът

Към 11.30 часа са хоспитализирани шест души в болница "Света Ана" във Варна - трима с травми и двама с нервни кризи, както и родилка, съобщиха от здравното министерство.

Ръководството на МБАЛ „Света Марина“ ЕАД – Варна уведоми, че в Спешния център се извършват безплатни прегледи и консултации на пострадали от бедствието в кв. Аспарухово.

Пострадалите ще могат да се обърнат към специалисти – невролог, интернист, психолог и психиатър.

От снощи във Варна са предприети противоепидемични мерки, създаден е екип, съобщи за БТА Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. В "Аспарухово" водата е спряна и се извършва оглед на ВиК системата, защото има опасност от замърсяване. Ще бъдат направени три проби за чистотата на водата. Тя ще бъде хлорирана и едва тогава ще бъде пусната. Ще бъдат осигурени водоноски и дезифектанти за кухненската посуда.

Осигурени са допълнителни екипи за лечебните заведения във Варна. Трябва да се намерят и изнесат всички трупове на животни, които ще бъдат събрани и по-късно изгорени. До всички регионални здравни инспекции са изпратени указания как да се действа при такива ситуации.

Спасителни екипи правят огледи на място. Техника на ВиК и фирмите "Хидрострой" и "Инжстрой", както и екипи на поделение "Родни балкани" работят по разчистване на калта, заляла „Аспарухово”. Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на Енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество.

Екип на общинското предприятие "Паркинги и гаражи" разчиства с паяк закъсали автомобили по пътя от центъра към Морската гимназия в квартала. Най-сериозна е ситуацията на ул. „Горна студена", където десетки автомобили и кални наноси са образували тапа.

Възстановено е електрозахранването в района на Галата и част от вилната зона около Аспарухово, съобщиха от Енерго-про.

Според информация на местни медии, 40 затворници с по-леки присъди също ще участват в разчистването.

Изпращайте снимки и видеоматериали от ситуацията в страната в рубриката "Аз, репортерът"!

Очаквайте подробности!