Териториалните планове на правителството за преминаване на България към зелена енергия са приети и утре те ще бъдат изпратени на Европейската комисия. Това стана ясно след днешното извънредно заседание на Министерски съвет.

До ноември правителството ще продължи преговорите си с Брюксел. Към момента обаче е ясно, че преди 2038 година няма да има закриване на централи. Но премиерът акад. Денков не изключи някои от тях да фалират по естествени икономически причини.

Работниците, които искат да напуснат, ще получат обезщетение в размер на 36-месечни възнаграждения. Това обаче ще става по определени критерии. Предвижда се и създаването на държавно предприятие, което да следи районите около централите – като Перник, Кюстендил и Стара Загора, за да бъдат избегнати проблемите.    

„Никакво отлагане не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове - 3,5 млрд. лева, които могат да бъдат загубени ако изпуснем този срок. Второ - в документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038-ма. Трето - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Постепенно - по икономически причини, някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото икономически няма да бъде възможно те да функционират повече. Затова днес, след разговорите с двата синдиката, се договорихме, че ще има сериозни социални пакети“, каза акад. Денков.

„Стандартните пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат до 36 месеца. Както знаете заплатите в мините са доста високи. Това означава, че един такъв пакет би бил между 140-150 хиляди лева на работник“,  

„Спрете с протестите, вашите представители трябва да дойдат тук за преговори, защото това е начинът да се търсят решения. А тези, които искат да продължат да протестират, нека го правят по законен начин“, призова акад. Денков.

Утре планът на България за преминаване към зелена енергия ще бъде внесен в ЕК. До ноември обаче ще се водят разговори както с Брюксел, така и със синдикатите, уточни премиерът. По-рано той  отговори на критиките на партньорите си:

  • Компаниите, които са заявили инвеститорски интерес, ще преминат през конкурси, но експлоатирането на темата е „грозна и политическа“.
  • Създаването на парламентарна комисия, която да следи разходването на европейските средства, са „споделена отговорност“.
  • На място с протестиращите преговаря зам.-министърът на енергетиката, който е водещ специалист в сектора.