„Ние вече не може да разчитаме на „Газпром“, заяви вицепремиерът и министърът на финансите Асен Василев в интервю за обществената телевизия.

Той коментира, че обща стратегия за Европа за природен газ има. До 15 май трябва да има първи резултати за това как най-оптимално да се използва газопреносната мрежа. Търси се и достъп до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра.

„Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане“, каза още Асен Василев.

Относно ембаргото на руския петрол, Василев коментира, че е в наш интерес да бъдем част от дерогациите, ако има такива. „От самото начало позицията на България е абсолютно ясна – ако има отлагане на влизането на сила на санкциите за част от държавите, ние също искаме такова отлагане“, поясни вицепремиерът.

Той коментира, че чисто технологично „Лукойл“ може да започне да работи с различен от руския петрол на практика веднага, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

Относно войната, вицепремиерът направи мрачната прогноза, че според него тя ще продължи поне 4 – 5 години.

„В следващите 4 – 5 години ние ще сме във военна икономика и ще има постоянна несигурност – за газа, за петрола, за електроенергията. Всички логистични пътища в Европа трябва да бъдат огледани и да се подсигурим, че ефектът върху българската икономика ще е минимален“, каза Василев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!