Вдигането на пенсиите от 1 октомври е заложено в актуализацията на бюджета, направено от служебното правителство, съобщи финансовият министър Асен Василев. Залага се и въвеждането на специална надбавка за възраст и бедност. За 1 септември са заложени по 50 лева, които и сега се изплащат.

"Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. и освен това се слага социална надбавка за пенсионери под линията на бедността. Тя се изчислява на база линията на бедност, която към момента е 369 лв. С всички тези мерки всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност", заяви Асен Василев 

"С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и приходите, които очакваме вследствие на подобрената икономическа обстановка, очакваме малко над 2 млрд. лева приходи над това, което е планирано за бюджета за 2021 г. Срещу тези приходи в актуализацията планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лева", обяви финансовият министър.

575 млн. лева са за социални разходи, 430 млн. лева са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лева са за здравеопазване. Има и допълнителни разходи за президентските избори, които трябва да се проведат през октомври.

„Там сме предвидили два тура, както и разходи за избори две в едно“, обясни Асен Василев.