Финансовият министър Асен Василев представи в Министерския съвет проекта за държавния бюджет за 2023 г.

"Предлагаме проект на бюджет с дефицит на начислена основа от 3%, както беше прието в правителствената програма. Дефицитът на касова основа ще бъде 2,5%, разликата се дължи на това, че е предвидено да получим второ плащане по Плана за възстановяване, което се отразява на по-малкия дефицит на касова основа", обясни Василев.

Той посочи, че е запазена макрорамката на служебния кабинет с цел той сравнително бързо да влезе в парламента и да имаме бюджет в края на юли.

„Макрорамката предвижда растеж на БВП от 1,8%. За 2024 и 2025 г. растежът се увеличава малко над 3%, както имахме и миналата година. Средногодишната инфлация за тази година е разчетена на почти 9% - 8,7% и се очаква през 2024 и 2025 г. да спадне до между 3-4%“, обясни Асен Василев.

Той отбеляза, че в бюджета е запазена текущата рамка на данъчните ставки.

„Единствено намалената данъчна ставка за природен газ се вдига обратно на 20%, защото видяхме, че цените на горивата и газа спаднаха, след като се успокоиха международните пазари. Всички останали данъчни ставки са запазени на нивата, както бяха приети в актуализацията миналата година. Дали ще останат такива и занапред след края на COVID кризата ще се решават с бюджет 2024 г.“, обясни още финансовият министър.

Асен Василев уточни, че са запазени средствата по всички социални програми и някои от тях са увеличени.

“111 млн. лв. повече във връзка с линията за бедност, 50 млн. лв. в повече по закона за социалното подпомагане, 31 млн. лв. повече във връзка с разширяване на обхвата за еднократна помощ при започване на училище”, уточни той, добавяйки, че са запазили и 125%-то увеличение на учителите.

“В политиката на отбраната са заложени 1,88% тази година, а за догодина и по-догодина 2%”, добави той.

Предвидени са с 4,7 млрд. лв. повече приходи. Бюджетът предвижда растеж на БВП от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лв.

През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3 %, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%", обясни Василев.

Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което да се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, при които се очаква да имат лек спад в края на годината.

През 2024 г. прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината ще достигне 3,2%, а средногодишната – 3,8 %. През 2025 г. средногодишната инфлация ще продължи да се забавя, съответно до 2,8%. Цените на енергийните стоки ще имат спад до края на прогнозния хоризонт.

"Не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината. Това, от една страна, прави бюджета по-лесен за приемане, но от друга - създава непредвидимост за бизнеса и гражданите”, подчерта Василев. Според него този бюджет е направен така, че да се осигури именно предвидимост за бизнеса и гражданите.

"След прецизиране на капиталовите разходи те продължават да бъдат на рекордни нива - 8 млрд. лв. Това е оптимистичен поглед към капиталовата програма. Няма нефинансирана инвестиция или проект, които да са отпаднали”, обясни финансовият министър.

"Приходната част е значително завишена. Това се дължи на по-точна оценка на това какви ще бъдат приходите и връщане на част от събираемостта, така че тя да се случи в рамките на годината. Запазвайки намалените ставки в някой сектори, ще видите, че в заключителните разпоредби има значително затягане на контрола", каза той.

"Линията за бедност за тази година беше определена на 504 лв.", обясни Асен Василев, уточнявайки, че минималната пенсия за тази година ще бъде около 512-513 лв.

Още за бюджета четете на businessnovinite.bg.