„Когато излезе първият списък „Магнитски“, имахме дупка в законодателството и държавата нямаше как да защити държавните институции и държавните фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена“.

С тези думи финансовият министър Асен Василев отговори на журналисти кой пише българския закон „Магнитски“ и каква работна група стои зад него.

„Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието. Министерството на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции са излъчили представители в тази работна група“, поясни Василев.

Българският вариант на закона „Магнитски“, както добива популярност, предвижда създаване на нов държавен орган, който трябва да бъде оглавен от министъра на финансите. В парламента по-рано днес се стигна до напрежение по темата.

"От Министерството на финансите има конкретни предложения, част от които бяха залегнали и в решението на МС по повод „Магнитски“ и това е свързано с нуждата от бърза реакция, която да подлежи на последващ съдебен контрол", заяви Асен Василев.

"От гледна точка на финансовото ведомство това, което можем ние да подадем, е по какъв начин може да се направи оценка доколко това застрашава финансовата и икономическата система на страната. Това е нашата експертиза", допълни той.