„Не очаквам на следващите избори да можем да взаимодействаме с ГЕРБ, освен ако там не стане изключително драматична промяна, която реално да позволи да се случат реформите в страната“.

Това каза пред журналисти в Пловдив съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев.

Той, Кирил Петков и Николай Денков проведоха открит разговор с Никола Минчев и поддръжници на партията в Римския стадион в града.

„Този парламент, който идва, така както аз виждам, е че подкрепата, която можем да получим от страна на ГЕРБ, е изчерпана“, допълни Василев, цитиран от БТА.

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия.

„В момента, в който реформите трябваше да станат истински, ГЕРБ отказаха да подпишат споразумение, че нещо такова ще се случи, камо ли да подкрепят такова нещо“, посочи съпредседателят на ПП.

Николай Денков посочи, че в хода на преговорите е казал на Мария Габриел, че изборът на Борисов е или европейското развитие на България с Мария Габриел, или миналото с Пеевски. По думите му Борисов е избрал Пеевски.

„Затова отиваме на избори, защото те искат да си живеят там, където са живели преди 10-15 години“, допълни Денков.

 „Признавам си грешката, че повярвах, че реформите, които започнахме с всички закони, можеха да продължат и с назначенията, но видяхме, че ГЕРБ и ДПС не са готови да дадат властта“, каза другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

Коментар дойде и относно акцията в Агенция „Митници“ и задържаните за контрабанда.

„Ако наистина има контрабанда, някой е вдигнал бариерата на границата, някой шеф на смяна и на граничен пункт си е затворил очите. ДАНС или са направили контролно производство и всичко това са го следили в реално време, или не са разбрали, или някой в ДАНС също си е затварял очите“, каза Асен Василев.

Денков отново припомни, че Живко Коцев е заплашван от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Според него Антикорупционната комисия, Сарафов и ДАНС „са спретнали едно мероприятие“ спрямо главния секретар, без да са доказали нищо.

„Те трябва да обяснят, ако е имало канали за корупция, кой ги е покривал, кой е пускал камионите, за да знаем каква е истинската картина“, допълни Денков.