Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира в кулоарите на парламента проверката на газопровода „Турски поток“, която беше поискана от премиера Кирил Петков вчера.

"Притеснява ни себестойността на проекта „Турски поток“ - като начало 3 милиарда лева е доста голяма себестойност. Освен това има непотвърдена информация, че има смъртни случаи по време на строителството, че има не спазени процедури по ОВОС, но това всичко е в компетенцията на ДНСК и Министерството на околната среда, на Министерство на труда. Всичко това трябва да се провери дали е вярно и ако е вярно, съответно колко тежки са нарушенията", заяви Асен Василев.

Трудова злополука с фатален край по трасето на газопровода имаше през месец март преди две години. 

Инцидентът стана в  землището на село Гостиля, община Долна Митрополия, област Плевен. При изпълнение на строително–монтажни работи 374-я километър от трасето пада тръбополагач в изкоп по време на придвижване по строителната площадка. Операторът на машината е 62-годишен италиански гражданин, който е починал на път за болницата. 

През юни същата година мъж на 48 години от Беларус, пристигнал в Лом да работи по изграждането компресорна станция от газопровода край близкото село Расово, загина при инцидент в хотел. 

Цената на горивата и мерките 

Вицепремиерът припомни, че цените на горивата се формират спрямо цените на петрола на международните пазари.

"Обсъждат се няколко варианта за подкрепа на най-засегнатите лица, така че да не бъдат нарушени прекалено семейните бюджети. Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен", посочи финансовият министър. "Разгледахме варианта в Гърция, където се раздават карти на определени хора с доходи под определени стойности, които те могат да ползват на бензиностанциите, но това не е удачен вариант у нас", посочи Асен Василев. По думите му се търси лесно изпълним вариант, който да не затруднява бизнеса и гражданите.

"50% намаление на ставката на акциза за горивата, както искат превозвачите, няма да има", категоричен беше финансовият министър. Ние сме на най-ниската акцизна ставка и от Европейската комисия не позволяват на нито една държава член, не само на България, да намали ставката под най-ниската стойност, изтъкна той. 

В началото на следващата седмица се очаква да бъде обявен пакетът с антикризисните мерки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!