"Днес с коалиционните партньори се събираме да обсъдим проектозакона за актуализация на трите бюджета – държавния, общественото осигуряване и на НЗОК", каза вицепремиерът и финансови министър Асен Василев в парламента.

„Очакваме също така в зависимост от разговорите следващата седмица по някое време трите законопроекта да бъдат приети от Министерски съвет и да влязат в Народното събрание за разглеждане. Би следвало в рамките на един месец да може да приключи, така че от 1 юли да станат законите факт”, добави той.

"Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не се променя, тоест дефицитът да си остане, както е приет в оригиналния закон за бюджета – 4,1%", уточни Василев.

На въпрос как гражданите ще бъдат компенсирани за горивата и как бензиностанциите ще си получат парите от държавата той обясни, че НАП заедно с Дирекция „Данъчна политика“ към Министерството на финансите работят с Асоциацията на бензиностанциите.

"Това, което се предвижда, е доста облекчена схема, при която да се подава справка, а самата компенсация да става при издаването на касовия бон", каза Асен Василев.

На въпрос дали ще има втора актуализация на минималната работна заплата той отговори, че в рамките на тази година това не се предвижда.

Повече за това какво предвижда Бюджет 2022 четете на businessnovinite.bg: