Тази година беше годината на катарзиса, годината на голямата тъга по миналото, годината на илюзията, че то може да се върне. Това каза в предаването „Лице в лице” Асен Агов.

По думите му сме на ръба да се простим с всички структури, които сякаш вкочаняваха живота ни.

Днес всеки е свързан с всеки, във „Фейсбук” всички са журналисти, защото съобщават нещо и го правят безплатно. С електрическите автомобили ще изчезнат автомонтьорите - ще изчезнат още професии, туроператорите например, защото всички правим онлайн нашата сделка, коментира Агов.

Той допълни, че пазарът се е демократизирал много и е стигнал до всеки.

„Тези хора, които не могат да се справят с тази дигитална атмосфера, те са ердогановците и путиновците на днешния свят. Те са хората, които смятат, че с желязна ръка, отричайки човешки права и свобода, ще съхранят старото.

"Остатъчните империи като Русия и Турция са на път да бъдат провалени от тези носталгици, които се явяват техните лидери – носталгиците по Съветския съюз, носталгиците по силовата политика. Вижте какво стана с Турция. Днес е обявено примирие, Турция на практика капитулира пред бруталната сила на Асад".

Путин е силен, защото вкара много оръжие, въоръжени сили, подкрепя един режим, който е безскрупулен и жесток, каза още Асен Агов и допълни, че не вижда как това примире ще доведе до решаване на сирийския въпрос.

Днес става дума за два свята – един свят, който влиза в сблъсък с друг нов свят и той не е свързан с политически проекти. Новият свят обрича стария на изчезване и е предизвикан от частната инициатива, от технологиите и глобализацията, заяви Николай Камов и допълни:

"Тези три мегафактора правят нашия свят различен – това се чувства преди всичко от младите хора, които ползват мигновено достиженията му".

В коментар на избора на Доналд Тръмп Камов каза, че за разлика от Контитентална Европа и Великобритания, САЩ имат значително по-откроени социални неравенства и това е почвата, върху която популизмът построи своите тези.

По думите му и Брекзитът и изборът на Тръмп изразяват много силно изразено желание за промяна в посока на затваряне с илюзията, че това ще реши проблемите по-добре. Мигрантската криза в Европа води до същите феномени.

Според Камов Европа трябва да намери отговор. Тя има изключително слабо лидерство. Трябва да се родят лидерите, не популистите, които излизат на гребена на вълната.

В коментар на победата на ген. Румен Радев, Николай Камов каза, че всяко управление натрупва недоволства и то беше изразено по един много убедителен начин:

„Лош кандидат на основната, управляващата, партия, няма как да се пребориш по такъв начин и същия този изход, който не и изхода всъщност  същия този изход, който не е изхода всъщност. Освен политическите класи, и обществата могат да деградират и мисля, че това е случаят не само у нас в България, но и на много други места- Самите общества губят своята способност да произвеждат изгодни за тях модели”.

Илюзия е, че генералът ще дойде и ще оправи нещата, допълни Камов.

Във връзка с лансираните страхове, че с избора на Радев външнополитическият курс на страната ще се промени, Асен Агов каза, че в интервюто на Радев за „Файненшъл таймс” се дава ясна посока на България и това успокоява нещата, но все още трябва да се види кои ще бъдат министърът на външните работи и министърът на отбраната в служебното правителство и в правителството след изборите.

Генерал Радев спечели срещу друг генерал, който дойде със същото настроение – Бойко Борисов, допълни Агов.

Не загуби Цачева, загуби Борисов, заради непремисления ход да си заложи оставката срещу, резултата от изборите и това катализира вот, който иначе нямаше да отиде за Радев, каза още Агов.

Какво още казаха гостите в предаването, вижте във видеото: