Асансьор уби жена в столицата, след като падна в жилищна сграда, потвърдиха за bTV от полицията.

В асансьора, който е паднал от 9-ия етаж, е имало две жени. Втората, чието име е Мария Ваклинова, на 41 г., е настанена в Окръжна болница в изключително тежко състояние.

Загиналата жена е на 46 години, отивала е на работа, каза пред bTV сестра й Красимира Динова.

Инцидентът е станал между 8 и 9 часа в блок 115 на ул. "Академик Георги Бончев" в близост до кръговото движение на 4-и километър.

Състоянието на пострадалата Мария Ваклинова, която падна от 9-тия етаж в асансьорна кабина, е стабилизирано. Това съобщи за bTV д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на университетската болница „Св. Анна”, където жената е настанена на лечение.

41-годишната пациентка е претърпяла втора операция, която е приключила успешно. Поставена е в медикаментозна кома и изкуствено дишане, докато се подобри. Състоянието й остава критично поне до утре, когато ще бъде направена повторна оценка за необходимостта от следващи операции.

Причината - скъсване на въжетата

Домоуправителят на 12-етажната жилищна сграда, която е строена през 1968 г., коментира пред bTV, че асансьорът е бил сменен преди 4 години. Кабината е била стара, но въжетата и моторът били подменени. Той не уточни коя е фирмата, произвела съоръжението, но посочи, че всеки месец е минавало техническа инспекция.

Скъсване на товароподемните въжета на кабината е причината за трагичния инцидент, показа първоначалният оглед на мястото в ранния следобед. Според първоначалната проверка те са били ремонтирани некачествено преди три години – вместо с четири, асансьорът е разполагал с две, които не са били в оста на ролката, а са се търкали в двата й края и затова са се износили. Друг е въпросът защо клиновете, които трябва да заклинят кабината, не са се задействали, коментира пред bTV директорът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

„Това е най-тежкият случай, който имаме в последните години. Многократно сме алармирали, имаме законови предложения за затягане на режима и промяна в техническите изисквания към продуктите, но, за съжаление, не беше обърнато внимание. Нормативната база ни ограничава в нашата работа”, посочи още Цанков. В момента глобата за нередности е от 200 до 500 лева.

Малко по-рано пред bTV управителят на фирмата „Витоша лифт”, Янко Костов потвърди, че асансьорът се поддържа от тях. Той отрече фирмата да има вина за случилото се и заяви, че не е допускан, за да види техническото състояние на съоръжението в момента след трагенията.

Костов, който ще бъде разпитван от следовател, няма обяснение защо не са сработили защитите на асансьор. Той също като домоуправителят обясни, че асансьорът е инспектиран всеки месец.

Цялата документация по подръжката и производството на асансьора е иззета от разследващите инцидента.

По думите на директора на Агенцията за метрологичен и технически надзор фирмата прави надзор на 12 000 асансьора с шестима души. „Съставили сме 12 страници протокол с уточнени нередности, а в последните месеци и 15 акта за нарушения. Няма как един инспектор да проверява толкова съоръжения”, категоричен бе Стефан Цанков.

„Имаме фирма с инспектор на 76 години, който проверява 5 000 аансьора, искаме ограничаване на броя. Невозможно е на 34 минути да се прави проверка на асансьор, без да се почива и един ден в годината. Прелива един и същ персонал през десет фирми за да избегне регистрация по ДДС”, обясни още директорът на контролиращия орган.

Стефан Цанков допълни, че дори да бъде отнет лицензът на някоя фирма, за една вечер се подготвят документите на нова. От началото на годината са отнети лицензите на 80 фирми. Агенцията обаче разполага с екип от 90 служители, които трябва да контролират 1 600 000 съоръжения с повишена опасност.

„В София се гоним с техник, който краде елементи от машините на асаньорите, а после рекетира собствениците”, допълни Цанков.

Като друг проблем той посочи липсата на единен регистър на опасните съоръжиния в страната. „Бракувано от Видин може да дойде в София”, посочи той.

Мерки след трагедията

Часове след трагичния инцидент в столицата вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната. Тя трябва да започне още днес, за да се гарантира сигурността при тяхната експлоатация.

В момента инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто принципал е Министерството на икономиката и енергетиката, изясняват на място причините, довели до нещастния случай.

От Министерството изразяват съболезнования на близките на загиналата 46-годишна Цветелина Радунчева, съобщи още пресцентърът на ведомството.