Решението на ДНСК за "Златен век" е поредна проява на административен произвол, репресия и неуважение към решенията на българския съд, пише в позиция строителната компания „Артекс Инженеринг“.

По-рано днес строителният контрол отново спря строежа.

„За втори път компанията ни бива използвана по най-безцеремонен и унизителен начин за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки между хора от властта, към които ние нямаме никакво отношение. Случи се управлението на Борисов, за съжаление се случа и сега при управлението на служебното правителство, което уж трябваше да прокара път за нов модел на управление“, се допълва в позицията.

Според инвеститора „Артекс Инженеринг“ изчисляването на 10-годишния срок за завършване на строежа, считано от датата на откриване на строителната площадка е некоректно, тъй като към датата на промяната в закона вече е налице издаден нов административен акт от 2012 г. на главния архитект на Столичната община, с който е презаверено разрешението за строеж.

Решението на ДНСК

Позицията идва след днешното решение на ДНСК да спре строителството на сградата „Златен век“. Причината е изтекло решение за строеж в началото на 2020 г.

„Всичко построено след тази дата ще трябва да бъде разрушено“, съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в МРРБ днес.

От ДНСК потвърдиха, че Върховният административен съд (ВАС) не се е произнасял по давността на разрешението, а заключенията на първа инстанция, че разрешението е валидно най-малко до края на 2022 г., е некоректно направено.

Преди повече от месец ВАС окончателно отмени акта на ДНСК, с който строителството на сградата бе спряно. Спорен остана въпросът обаче валидно ли е разрешителното за строеж. Според инвеститорите то е в сила поне до края на 2022 г.

„Тогава се навършват точно 10 г. от датата на заповед на главния архитект от 2012 г. за презаверка на разрешението за строеж. Именно това е актът, който бива заварен от промените в закона от 2017 г., прословутата поправка“, коментира и юристът на компанията Милена Гайдарска.

Поправката, станала известна с прозвището „Артекс“, е внесена от ГЕРБ през 2017 г. С нея срокът за строителство бе удължен от 5 на 10 години. Последва скандалът „Апартаментгейт“ и строителството на сградата бе спряно. От инициативен комитет „Лозенец“ смятат, че съдът никога не се произнасял окончателно относно строителното разрешение, а само за отклонения от проекта.

Оказва се, че законът може да се тълкува различно, но от строителния надзор днес бяха категорични, че разрешението е изтекло през януари 2020 г., а за да продължи строителството трябва ново разрешение за строеж.

От инциативен комитет "Лозенец" са на същото мнение.

„Това е стъпката, която очаквахме от инциативен комитет "Лозенец" и настоявахме за нея от 2017г. Разрешението за строеж на „Златен век“ е изтекло, то не може да бъде подновено, а законовите изменения от 2017г. нямат обратно действие“, допълни Калинов.

Преди седмица кметът на район "Лозенец" сезира и главния прокурор по казуса.

Срокът за обжалване на решението на строителния надзор е седмица. По-рано през деня служители на "Артекс Инженеринг" излязоха на протест пред МРРБ, а от компанията се заканиха, че утре ще протестират пред сградата на ДНСК.