Арменската общност в страната се вдига на протест. Хора от няколко града от страната се събираха в Пловдив пред арменската църква.

Те се притесняват, че църквите им са на път да останат без свещеници. От общо 17 храма – едва в 4 има духовници.

Снимка: btvnovinite.bg

Отец Храч дошъл в България от Армения преди шест години. За да служи у нас, оставя новороденото си дете за няколко месеца.

„Да си свещеник означава да си част от войнската армия на Господ, ние служим където ни изпратят. Тук намерих своя родина,своето второ отечество”, заяви отец Харч.

Снимка: btvnovinite.bgСлед няколкогодишна служба отецът не е сигурен дали ще запази поста си. Той е един от четиримата арменски свещеници в България.

Варна трети месец е без духовник, а визата на този в Бургас не е  удължена.По думите на протестиращите, този проблем ще превърне арменските църкви в музеи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Хора от арменската общност винят за ситуацията Епархийския съвет и поискаха оставката им,защото са приели нов устав.

Според недоволните, той прогонва свещениците, защото не е каноничен. Притеснява ги и липсата на контрол върху разпореждането с имоти на църквата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Спекулира се с това, че духовниците са дошли да вземат имотите на арменската църква в България, да се подхожда така – признаваш устава, удължавам ти визата, не признаваш устава – не ти удължавам визата…на мен не ми е много лицеприятно”, коментира Мариам Гарабедян.